Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2009 02:56 - Произход на името на град Видин
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3632 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 20.08.2013 14:10


Димитър Георгиев - Даков
Една от забележителните страни на на топонимите на населени места е тяхната консервативност. Запазват се за забележителни периоди от време. Но също така е вярно тяхното силно фонетично изменение в различни варианти на основния топоним, именно заради особеностите и закономерностите по изговарянето на имената от отделни народностни групи или в вследствие на по-удобното и лесно изговаряне на името. Това важи в пълна степен за град Видин. Различните варианти на неговите име са Бдин, Бонония, Будин, Будим, Бъдин, Бъдим, Пидин, Кираденум. ИМето Дунония е келтско и не влиза в обекта на нашето разглеждане. Основния коренен топоним е Будим. Градът носи името на личното име Будим. Така е бил кръстен един от ханските синове на хан Крум - хан Будим, чийто брат е хан Омуртаг. В последствие фонетичния състав на наименованието се изменя от Будим в Бдим и Бдин. Тези съкратени топоними търпят обратна връзка на преход към първичното име но с промяна на първата буква с характерен преход Бдин --->Видин.
Крепостта Баба Вида ясно подсказва, че тя носи името на "стария баща" Вида=Будим. Думата баба се употребява още за възрастен, много стар човек, мъж или жена и произлиза от бъбъ. В последствие дъдъ или дърт, което произлиза от зрял, бял, е започнало разделение в словесните означения на половете.
Важна е и хронологическата застъпеност на топонимите на града. До XI век градът се е казвал Бъдин, а след това Бдин, което разкрива ясната етимологична връзка с името Бъдим. Макар крепостта "Баба Вида" да е построена в Х век, Бонония е населена с бълари още от самото формиране на Аспарухова България. Тесните връзки на Бдин с Панония чрез река Дунав по вода и суша, няма как да не говорят за културната приемственост в имената на град Буда в Панония и българския Бдин. Тези топоними имат един и същи корен. Разгадаването на името на град Будапеща помогна значително в изграждането на теорията за името на град Видин. С идването на новия панонски по произход хан Крум градът е допълнително укрепен. Това се е налагало, заради близостта на града до владенията на аварите. И тук идва един основен момент и огромна въпросителна в българската история. Воювал ли е хан Крум с аварския хаганат или териториите му са присъединени към Крумова България. Можем да предположим, че именно по това време градът е придобил прабългарския си топоним Будим, кръстен на сина на хана и в чест на победите на хана в Авария. Как хан Крум заема земите на Дакия (Влашко)? Въпреки, че хан Крум сам произхожда от управляващата династия на Аварския хаганат, двете съседни ханства са независими държави. Отслабената Авария от набезите на франките под предводителството на Карл Велики е имала нужда от защита в лицето на своя родственик хан Крум. Въпросът зададен по-горе не може да има равнозначен отговор. В качеството на защитник на съседите си и на своите родственици, хан Крум отива като спасител, но както често става се завръща като завоевател. Погромите предизвикани от франките са били значителни, за да може Крум да помага в реставрацията на една замираща и отслабена държавна администрация. Съпротивата към Крум обаче в някои области е бла значителна и той е водил битки, за да присъедини всички прилежащи към Авария територии. Тези битки не са били тежки и кръвопролитни, а по-скоро съчетани с дипломация на много места, именно защото от двете страни са стояли родствени народи. Само това е логическото обяснение хан Крум да присъедини такива огромни територии, които са два пъти по големи от самата Аспарухова България. По този начин хан Крум постига северното етнико-политическо обединения на близките народности. Това сливане е съпроводено от небивал подем по българските земи. Това е предпоставка за силно увеличаване мощта и човешкия ресурс на държавата и тези свежи човешки и материални ресурси са истинския двигател на победоносните завоевания на Симеон. Като Крумов наследник той още повече разширява завоеванията на прадядо си, присъединявайки предишни и загубени от аварите техни територия. 
С други думи северните териториални успехи по присъедияване на Авария са плод от военни операции, които имат сложен политически характер и издават изключителната политическа зрелост и опитност на българския монарх. Мечтата на Аспарух е сбъдната. Това само показва колко силна е българо-династичната приемственост между монарсите и как неуспехите на един се превръщат като цел на следващия поред, което напълно отговаря на византийската политическа тактика. Подобна последователност и политическа приемственост има и в имперския двор на Константинопол с малки и кратки изключения. 
Историческите данни показват, че Аспарух враждува упорито със съседите си авари от север. Доказателство за това са земните валове изградени на широк фронт в Дакия и пазещи северните териториални придобивки на Аспарух, които не са зависели от благоволението на константинопол, а са изцяло негово лично монаршеско постижение.
Названията на града-крепост Бдин са в такова голямо вариантно изобилие във византийската литература, както показва изображението по-долу, че подобна фриволност може да се получи само при чуждо по произход, негръцко име. Това от своя страна е ясно доказателство, че крепостта под траен български контрол от средата на 6 век. Възстановяването на крепостта в действащ военен обект по време на ПБЦ завинаги оставя в забвение старото име на крепостта Бонония и изтъква напред българския характер на името на крепостта и на нейното притежание. Така видин по ирония на съдбата може да претендира да бъде първия и последния свободен  и средищен български град до началото на османското падение.

image




Тагове:   видин,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465475
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031