Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2009 15:46 - Corsica - "Островът на красотата”,
Автор: vselena777 Категория: Туризъм   
Прочетен: 7071 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Французите го наричат “Островът на красотата”, но вече 30 години, откакто сепаратисткото движение там започна да прибягва до насилие, средиземноморският остров Корсика е трън в очите им.
image
Корсика  е родната земя на Наполеон Бонапарт и в негова чест на острова има исторически музей. За почитателите на изкуството е добре да споменем, че има и няколко арт музея. Впускайки се в дебрите на бурната история  на Корсика, е добре човек да посети Филитоса, за да види уникалните статуи от началото на Бронзовата епоха, както и многото старинни църкви - макар и френска територия на Корсика  има много италиански църкви, които хвърлят светлина върху историята на архитектурата на острова.

image

Корсика е неразривна част от западното Средиземноморие. Труднопроходимият терен и суровите условия във вътрешността са предопределили историческата роля на острова като място за хора, които предпочитат да живеят трудно, но свободно.
По
ради кръстопътното положение и близостта до континента, историята на Корсика е свързана със завоевания и управление отвън.Допреди няколко века обаче никой от завоевателите не е имал реална власт във вътрешността на острова, а повечето от тях са се задоволявали да държат крайбрежието и да изграждат пристанища и крепости там.
Етнически корсиканците принадлежат към италианските народи. Макар и с някои различия, техният език е диалект на италианския, а културата и изкуството им също са част от културното наследство на италианския регион.

image
Голяма роля за това има
фактът, че Корсика е била част от Римската империя (259 г. пр. Хр. до края на V в. сл. Хр.) и от държавите на Пиза (1077–1284) и Генуа (1347–1729). През тези периоди се формира и характерната корсиканска архитектура, която е близка до генуезката –състои се от семпли, но практични форми.

image
Генуез
кото управление продължава почти 400 г. През 1729г. избухва Корсиканското въстание и след 29 години борба за независимост се създава Независима корсиканска република, просъществувала само 13години (1755–1768). Тъй като не успява да упражни контрол върху вътрешността на острова, през 1764г. Генуа тайно продава Корсика на Франция.След решителната битка при Понте Нуово през 1789 г. французите разгромяват корсиканските въстанници и практически успяват да наложат контролвърху целия остров. Така започва новата история на тази страна, която става един от решаващите фактори в Европейската нова история – през 1769 г. в Аячо се ражда Наполеон Бонапарт – човекът, който предизвиква прекрояването на картата на Стария континент през 1815 г. и въвеждането на новия  политически ред от началото на ХІХ в.

imageimage
В крайна смет
ка от края на ХVІІІ в. досега Корсика остава част от Франция, която е една от световните велики сили.Дълго време корсиканците продължават своята съпротива срещу новия владетел, но без успех. И до днес в Корсика има сепаратистки настроения – с цел тяхното туширане, през 2000 г. Франция лансира проект за разширена автономия на Корсика, който още се обсъжда.Тъжната историческа съдба на острова е дала отражение и върху местния фолклор. Повечето корсикански народни песни са лирични, тъжни и тежки, подобно на нашите македонски песни.

image

След Втората световна война Корсика се очертава като най-изостаналият регион на Франция. Голяма част от населението мигрира на континента в търсене на по-добри условия за работа. Островът има оскъдни производствени ресурси и се „прочува” като център на организирана престъпност и контрабанда. Това положение обаче започва бързо да се променя през последните три десетилетия на миналия век във връзка със световния бум на туризма.

В Корсика се заселват и значителен брой французи, които се занимават изключително с туризъм, субтропично земеделие и лозарство.

image

В днешно време Корсика вече не е диво и опасно място, населено с непокорни планинци и скотовъди.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. totti - Днес е хубав празник Вяра, Надежда и ...
17.09.2009 07:21
Днес е хубав празник Вяра, Надежда и Любов, честит празник!
цитирай
2. smani - Честит
17.09.2009 08:58
празник!
цитирай
3. vselena777 - ей, мъже-сладури ,какини
17.09.2009 09:57
:) Благодаря,че и тук се поздравяваме с този хубав празник ....

Нека тези 4 неща ни спохождат винаги и завинаги - Лобов, Вяра, Надежда и Мъдрост/София/.
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031